Hoe moet je een gitaar verven?


Hoe moet je een gitaar verven?

Ben je de standaard gitaar kleur een beetje beu? Dan is het verven van je gitaar een perfecte oplossing! Door je gitaar te verven wordt jouw gitaar uniek! Je ziet ook dat veel bekende artiesten hun instrumenten een eigen draai geven door ze te verven. In dit artikel leggen we in stappen uit hoe je een gitaar kunt verven. 

Hoe moet je een gitaar verven?

Het schilderen van een gitaar is een proces. Om antwoord te geven op de vraag: Hoe moet je een gitaar verven? Hebben we hieronder een stappenplan gemaakt. Volg deze stappen voor het verven van je gitaar:

  • Stap 1: Verwijder de snaren van je gitaar.
  • Stap 2: Schuur de gitaar.
  • Stap 3: Verf de gitaar.
  • Stap 4: Breng een laklaag aan.
  • Stap 5: Bevestig de snaren.

Stap 1: Verwijder de snaren van je gitaar

Voordat je begint met het schuren en verven van je gitaar, is het handig om je snaren te verwijderen. Het is namelijk niet de bedoeling dat de snaren ook worden geverfd. Als er verf op de snaren komt, verliezen de snaren hun heldere klank en krijg je een dof geluid. Het verwijderen van de snaren is redelijk simpel. Door via de stemknoppen de snaren los te draaien kun je ze gemakkelijk verwijderen. Bewaar de snaren goed, want die heb je aan het einde natuurlijk weer nodig!

Stap 2: Schuur de gitaar

Voordat je begint met schilderen op de gitaar, moet er eerst een beetje geschuurd worden. Je hoeft niet heel veel te schuren. Alleen de laklaag moet van de gitaar af zijn. Het is aangeraden om de gitaar te schuren met schuurpapier, omdat je met een schuurmachine snel teveel schuurt. Schuur de gitaar niet met heel grof schuurpapier. Je wilt geen hele diepe krassen in de gitaar. Als de gitaar een beetje ruw is maakt het niet uit, de verf en lak zorgen ervoor dat dit uiteindelijk weer glad wordt.

Stap 3: Verf de gitaar

Dit is het leukste gedeelte! Het schilderen van de gitaar is een creatieve klus. Er zijn een aantal dingen waar je op moet letten tijdens het gitaar schilderen. Voor het verven van de gitaar, kun je gebruik maken van acrylverf. Na 1 laag acrylverf zie je waarschijnlijk nog de originele kleur van de gitaar een beetje. Het is dus aangeraden om 2 lagen verf aan te brengen. Het voordeel van acrylverf is dat het snel opdroogt. Je kunt dus snel meerdere kleuren over elkaar heen aanbrengen. 

Als je na het verven de gitaar nog wilt bespelen, is het niet aangeraden om verf aan te brengen tussen de frets. Daarnaast wil je overal waar de snaren het hout aanraken geen verf aanbrengen. Dit kan er voor zorgen dat de gitaar een dof geluid krijgt. 

Stap 4: Breng een laklaag aan

Na het verven is het tijd voor het aanbrengen van een laklaag. Wacht eerst tot dat de verf goed is opgedroogd. Voor het aanbrengen van de laklaag, kun je een spuitbus gebruiken. Deze lak spuitbussen zijn verkrijgbaar vanaf een paar euro. Bij het spuiten van de laklaag is het belangrijk dat je niet te veel lak aanbrengt, dit kan ten koste gaat van het geluid van de gitaar. De lak moet ongeveer 24 uur drogen. Als je de hele gitaar verft en lakt, dan kun je de gitaar met een touw aan het plafond hangen om alle kanten tegelijk te laten drogen.

Stap 5: Bevestig de snaren

Als de laklaag is opgedroogd, kun je de snaren weer bevestigen aan de gitaar. Het bevestigen van de gitaarsnaren kan nog een best lastig klusje zijn. Als je de gitaarsnaren op spanning zet, zullen ze eerst automatisch weer een beetje losser komen te zitten. Als je daarna de gitaar nog een keer stemt, zullen de snaren weer goed op de gitaar zitten. Lees hieronder ons uitgebreide artikel over het monteren van gitaarsnaren.

Snaren aan gitaar bevestigen

Gitaar laten verven

Wil je het verven van de gitaar liever laten doen door professionals? Dat kan! Bij ons kun je je gitaar laten verven. Als je zelf een idee hebt over hoe je gitaar eruit moet komen te zien, dan kunnen wij dat voor je realiseren. Wij halen de gitaar op en brengen deze weer terug al hij klaar is. De tijd tussen het ophalen en het brengen van de gitaar, is 3 dagen. Je moet dus wel je gitaar 3 dagen kunnen missen! Klik hieronder op de link voor meer informatie over het laten verven van je gitaar. 

Gitaar laten verven

GitaarOnline

Wij van Gitaar Online zijn gek op gitaren! Via deze website willen we je zo veel mogelijk informatie bieden over de gitaar, zodat jij kan doen wat je het leukste vind. Gitaar spelen!

Recent Content