Hoe stem je een gitaar?


Hoe stem je een gitaar

Voordat je begint met gitaarspelen is het belangrijk dat je gitaar is gestemd. Met een vals gestemde gitaar is gitaarspelen onmogelijk! Het stemmen van je gitaar kan op verschillende manieren. De ene manier is net iets makkelijker dan de andere. In dit artikel helpen we jou met het stemmen van je gitaar!

Hoe stem je een gitaar?

In het kort is het antwoord daarop:

Door aan de stemknoppen te draaien kun je de toonhoogte van een snaar veranderen. Als je de snaar strakker draait gaat de toon omhoog, als je de snaar losser draait gaat de toon naar beneden. Door de snaren op de juiste spanning te stellen krijg je zuivere tonen. 

Verschillende manieren om je gitaar te stemmen

Er zijn verschillende manieren om je gitaar te stemmen. Je kunt bijvoorbeeld je gitaar op gehoor stemmen, met een stemapparaatje of met behulp van een app. Hieronder beschrijven we de verschillende manieren waarop je je gitaar kunt stemmen.

Gitaar stemmen met stemapparaat

Het stemmen van een gitaar met een stemapparaat is super simpel! Meestal kun je een stemapparaat op het uiteinde van je gitaar clippen. Als je een snaar aanslaat, dan geeft het stemapparaatje aan of je de snaar strakker of losser moet draaien. Als de toon zuiver is, geeft het apparaatje aan dat het goed is. Een voordeel van een stemapparaatje, is dat deze geen last heeft van geluiden van buitenaf. Je zou je gitaar dus ook in een drukke kamer kunnen stemmen. De prijs van een stemapparaat ligt tussen de €5 en €30. Als je een stemapparaatje wilt kopen kun je onze top 5 stemapparaten lijst gebruiken!

TOP 5 STEMAPPARATEN

Gitaar stemmen online met een app

Er bestaan ook online gitaar stemapparaten. Deze stemapparaten zijn te gebruiken via je smartphone of tablet. De apps werken hetzelfde als een stemapparaat en zijn in de meeste gevallen net zo nauwkeurig! Het enige nadeel van de apps, is dat deze in een drukke ruimte minder goed werken. Als je in een stille ruimte bent, dan is de app op zijn best. De meeste apps zijn gitaar stem apps zijn gratis te downloaden! Wij hebben alle gitaar stem apps uit de playstore en appstore getest en hieronder een top 3 gemaakt! 

  1. Guitar Tuner Free – Guitar Tuna
  2. Tuner – gString Free 
  3. Chromatisch stemapparaat

Gitaar stemmen op gehoor

Een gitaar stemmen op gehoor is van de 3 genoemde manieren de lastigste. Het vereist een goed oor en een beetje training. Je kunt stemmen op gehoor op 2 verschillende manieren doen. 

  • Met behulp van de gitaar zelf. 
  • Met behulp van een andere bron van geluid. (Bijv: Stemfluit, andere gitaar of een audiobestand)

Als je met behulp van de gitaar wilt stemmen, dan speel je altijd de snaar boven de ontstemde snaar op de toon waarin de snaar moet komen. Als je de 2e snaar wilt stemmen naar een A, dan hou je je vinger op de 5e fret van de bovenste snaar. Dat is namelijk ook een A noot. Vervolgens hoor je of de snaar strakker of losser moet, totdat de 2 snaren hetzelfde klinken. Dan kun je door naar de volgende snaar. Je kunt ook gebruik maken van een audiobestand. Op youtube zijn talloze filmpjes die de zuivere tonen afspelen. Hier geldt hetzelfde principe. Draai de snaar strakker of losser totdat je dezelfde toon hoort.

Stemming gitaar

De standaard stemming van de gitaar is EADGBe. Met deze stemming is het aangeraden om gitaar te leren spelen. Als je een gevorderde gitaarspeler bent en bekend bent met de standaard gitaar stemming, dan is het leuk om te gaan spelen met andere gitaarstemmingen. Dit kan een hele andere wending aan het geluid geven. Lees onze pagina over gitaarstemmingen als je geïnteresseerd bent!

GITAARSTEMMINGEN

Gitaar stemmen ezelsbrug

De standaard stemming van de gitaar is van boven naar beneden: EADGBe. Dit kan lastig zijn om te onthouden. Daarom zijn er talloze ezelsbruggetjes bedacht! Met deze ezelsbruggetjes vergeet je nooit meer hoe je je gitaar moet stemmen:

  • Een Aap Die Gele Bananen Eet.
  • Een Arme Dakloze Gaat Brood Eten.
  • Eat All Day Get Big Easy.
  • Eet Alle Dagen Grote Borden Erwtensoep.
  • Een Aardige Dame Gaat Biefstuk Eten.

Hoe Vaak moet ik mijn gitaar stemmen?

Dat is een hele goeie vraag en het antwoord is super simpel! Als je hoort dat je gitaar niet lekker meer klinkt, dan is het moment om je gitaar weer te stemmen! Dit kan na 1 uur spelen zijn, maar ook na 2 weken. Het ligt eraan hoeveel je speelt en of de snaren nieuw of oud zijn. Het ligt ook aan de kwaliteit van je gitaar. Sommige gitaren hebben niet zo’n sterke kop met zwakke stemmechanieken, die gitaren klinken snel vals. 

Kindergitaar stemmen

Het stemmen van een kindergitaar gaat volgens hetzelfde principe als bij normale gitaren. Het enige waar je op moet letten is de stemming. Bij voorkeur is de stemming van de kinder gitaar niet beginnen met een E maar met de A. Je kunt dit vergelijken met een capo op de 5e fret bij een normale gitaar. Als je de gitaar in EADGBe stemt, zijn de snaren nogal los en gaan ze hangen. De stemming voor een kinder gitaar ziet er als volgt uit: ADGCEa. Je kunt je kind dezelfde akkoorden als bij een normale gitaar laten leren. Het enige nadeel is, dat je kind niet tegelijkertijd mee kunt spelen met de liedjes. Als je mee wilt spelen met je kind, dan zet je een capo op fret 5.

GitaarOnline

Wij van Gitaar Online zijn gek op gitaren! Via deze website willen we je zo veel mogelijk informatie bieden over de gitaar, zodat jij kan doen wat je het leukste vind. Gitaar spelen!

Recent Content