Is gitaar leren spelen moeilijk?


Is gitaar leren spelen moeilijk?

Als je wil beginnen met het leren spelen van een instrument, dan wil je natuurlijk wel weten waar je aan begint. Hoe lang het duurt voordat je akkoorden, je favoriete melodie of liedje kunt spelen! In dit artikel geven we antwoord op de vraag: Is gitaar leren spelen moeilijk?

Is gitaar leren spelen moeilijk?

Het antwoord op die vraag is: Net als met alles dat je wilt leren, kost gitaar spelen nou eenmaal tijd om te leren. Voor de een zal het iets moeilijker zijn dan voor de ander, maar uiteindelijk kan iedereen gitaar leren spelen! Het belangrijkste is dat je de juiste basis hebt en genoeg motivatie. 

Wat zijn valkuilen waar je mee te maken gaat krijgen?

Als je een beginner bent op het gebied van gitaren, dan ga je hoe dan ook een aantal obstakels tegenkomen bij het leren. Als je al weet wat deze obstakels zijn, kun je alvast rekening ermee houden dat ze komen. Misschien kun je ze dan zelfs wel voorkomen! Hieronder staan de grootste valkuilen die je tegenkomt als je begint met gitaar leren spelen.

Valse gitaar

Het allereerste dat je moet controleren, is of je gitaar goed is gestemd. Leren spelen op een vals gestemde gitaar is niet te doen. Alles dat je speelt klinkt niet lekker. Het stemmen van een gitaar is gelukkig super simpel. Bekijk ons artikel over hoe je een gitaar kunt stemmen!

Hoe stem je een gitaar?

Pijn in vingers

Iedere beginnende gitarist heeft hier last van. Het kost enkele kracht om akkoorden mooi aan te kunnen slaan. Als je je eerste gitaar akkoorden speelt, dan kan je het gevoel hebben dat de snaren in je vingers snijden. Vooral bij western gitaren met stalen snaren is dit het geval. Het is moeilijk om alle pijn in je vingers te voorkomen. Om uiteindelijk van de pijn af te komen is het nodig om een klein laagje eelt op je vingers te krijgen. Dit krijg je vanzelf door gitaar te spelen. Als je merkt dat gitaar spelen pijn doen aan je vingers, weet dan dat het niet voor altijd is. Meestal krijg na een aantal dagen al een eeltlaagje op je vingers. Om zo min mogelijk pijn te veroorzaken, kun je het beste dunne nylon snaren nemen op je gitaar. 

Bekijk hier beste beginners snaren.

Moeilijke akkoorden

Als je op een gegeven moment een aantal akkoorden kunt spelen, dan ga je naar de moeilijkere liedjes met lastige akkoorden. Een voorbeeld van moeilijke akkoorden, zijn de barré akkoorden. Het kan lastig zijn om deze akkoorden onder de knie te krijgen. Er zijn verschillende technieken om deze akkoorden te spelen. Bekijk ons artikel over het spelen van moeilijke akkoorden!

Moeilijke akkoorden spelen

Ik snap het niet!

Als je jezelf gitaar probeert aan te leren, dan ga je dit gegarandeerd krijgen. Ik snap er niks meer van! Dat is super zonde, omdat je dan snel de neiging hebt om te stoppen en je gitaar aan de kant te leggen. Om dit te voorkomen, kun je een online lespakket aanschaffen. Je wordt dan opgeleid door een gitaarleraar die alles rustig uitlegt. Je kunt lessen terugkijken als je iets niet helemaal snapt en je eigen tijden indelen. En het allerbeste aan online gitaarles, is dat het vergeleken met een fysieke gitaarles super goedkoop is! Bekijk ons artikel over online gitaarles!

Online gitaar leren spelen!

Ik heb geen zin om gitaar te spelen!

Dit komt vaak voor bij beginnende gitaristen. In het begin is het soms moeilijk om de gitaar op te pakken. Het duurt namelijk een paar lessen voordat je je favoriete nummers feilloos kunt meespelen. Om er voor te zorgen dat je gemotiveerd blijft kun je een aantal dingen doen:

  • Forceer jezelf niet om gitaar te spelen. Speel omdat je het leuk vind.
  • Hou er een beetje variatie in. Blijf niet de hele tijd hangen in een oefening of liedje.
  • Speel muziek die je leuk vind.
  • Zorg voor structuur. Zo krijg je het in je systeem, dat je elke dag een aantal minuten gaat spelen.

Hoelang duurt het om gitaar te leren spelen?

In een paar uurtjes kun je al gitaar leren spelen! Om de basis akkoorden te leren van de gitaar moet je een aantal uur oefenen. Afhankelijk van je inzet en talent zul je in 2 tot 3 uur al een aantal akkoorden kunnen leren. 

Als je de gitaar echt onder de knie wilt hebben en wat moeilijkere akkoorden wilt spelen, dan ben je waarschijnlijk wat langer bezig. In de cursus van Gitaarlesvankoen.nl, leer je gitaar spelen in 22 weken. Na deze cursus kun je redelijk goed gitaarspelen. Meer informatie over online gitaarles vind je als je op de onderstaande link klikt.

Leer online gitaar spelen

Heb je talent nodig om gitaar te leren spelen?

Je verwacht het misschien niet, maar om gitaar te leren spelen heb je geen talent nodig. Letterlijk iedereen met 2 handen kan met de juiste training gitaar leren spelen. Veel mensen denken dat ze niet muzikaal zijn, maar dat zit voor het grootste gedeelte alleen maar tussen de oren. Als je voldoende tijd in het gitaar spelen steekt, dan kan ook jij gitaar leren! Mensen met aangeboren muzikaal talent zullen het gitaar spelen alleen wat sneller oppakken.

Wat heb je wel nodig om gitaar te leren spelen?

Ook al heb je geen talent nodig om gitaar te leren spelen, zijn er genoeg mensen die opgeven en de gitaar aan de kant zetten. De reden hiervoor is motivate. Wat je dus wel nodig hebt om gitaar te leren spelen, is motivatie. Als je zin hebt in gitaar spelen en niet kan wachten om straks je favoriete nummer te spelen, dan leer je gegarandeerd sneller dan iemand die met tegenzin gitaar speelt. 

GitaarOnline

Wij van Gitaar Online zijn gek op gitaren! Via deze website willen we je zo veel mogelijk informatie bieden over de gitaar, zodat jij kan doen wat je het leukste vind. Gitaar spelen!

Recent Content